Advies? 0548 - 544 333
2018 biedt kansen

Kansen in 2018? Je hoort toch overal dat financieren steeds lastiger wordt? En dan spreken over kansen?!

Ik zal proberen om een de kop boven deze blog een beetje uit te leggen, zonder daarbij al te diep op de inhoud in te gaan. Want er zullen weinig lezers zitten te wachten op een blog vol regeltjes en cijfers. Graag pas ik mijn kennis toe in persoonlijke gesprekken. Dan gaan cijfers leven, simpelweg doordat ik de naam van mijn gesprekspartner(s) invul en soms zelfs het adres van het huis dat men op het oog heeft.

In adviesgesprekken gaan cijfers leven!

Minder financieren
De afgelopen jaren is de ‘loan to value’ (LTV, ofwel: de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de waarde van het huis) steeds verder afgebouwd. De LTV is nu nog 101%, maar vanaf 1 januari 2018 zakt de grens naar 100%. Gevolg: kopers zullen dus méér spaargeld nodig hebben om een eigen huis te kunnen kopen. Jammer, zegt u? Ja en nee. Ja, want kopers zullen meer moeten sparen. Nee, want er staan ook lagere maandlasten tegenover. Trouwens: spaargeld inbrengen is financieel gezond. En lagere maandlasten wil toch iedereen?

Meer leencapaciteit
Om te snappen hoe het werkt, laten we de bovengenoemde waarde van het huis in relatie tot het eigen spaargeld even los. Nu gaan we kijken naar het vereiste inkomen. Goed nieuws, want in 2018 wordt het inkomen van een partner niet voor 60%, maar voor 70% meegenomen in de berekening. Meer inkomen betekent meer lenen. Voor tweeverdieners komen er dus duurdere woningen binnen bereik! En er is meer goed nieuws: de grens voor het verkrijgen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zal verhoogd worden van € 247.500,- naar € 265.000,-. Worden er energiebesparende maatregelen genomen, dan is de grens zelfs € 280.900,-. Starters, doorstromers en oversluiters kunnen in 2018 in veel gevallen dus méér lenen, tegen lagere rentes.

Vandaar de kop ‘2018 biedt kansen’. Maar let op: mijn vak als hypotheekadviseur zou niet zo boeiend zijn als er geen uitzonderingen zouden zijn. Want deze voordelen gelden niet voor iedereen. Ik heb de laatste tijd een flink aantal mensen geadviseerd om juist in 2017 nog een huis te kopen. Het juiste advies stelt mensen in staat om weloverwogen keuzes te maken. Fantastisch om als adviseur echt iets voor mensen te kunnen betekenen. Velen gingen tot actie over. Ze horen inmiddels bij de groeiende klantenkring van Otten & Flim.

Uitnodiging
Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek. En starters op de woningmarkt: jullie nodig ik van harte uit om a.s. zaterdag langs te komen op onze Startersinloopochtend!

Arjan Bakker