Advies? 0548 - 544 333
Regeren is vooruitzien

Het gevaar van een aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek wordt nog steeds gezien als een lening die men moet koesteren. De maandlasten lijken laag en de hypotheekrenteaftrek is maximaal. Een aflossingsvrije hypotheek lijkt dus aantrekkelijk. Maar schijn bedriegt. Als financieel adviseur behoed ik mijn relaties voor dergelijke valkuilen.

De naam zegt het al: u lost niets af. Als u niets doet, blijft de schuld van een aflossingsvrije hypotheek na dertig jaar gewoon staan. Maar let op! Dat u niets heeft afgelost, is niet het enige gevaar. Wie op de einddatum nog met een flinke lening zit, betaalt vervolgens in de meeste gevallen ook nog eens de volle hypotheekrente. Want de rente die u betaalt, is op de einddatum in veel gevallen niet meer fiscaal aftrekbaar. Niets afgelost en flink hogere maandlasten; u zult niet de eerste zijn die ermee te maken krijgt.

Ik hoor u denken: “Och, het zal zo’n vaart niet lopen. Ik heb een prima inkomen, dus een iets hogere maandlast kan ik echt wel hebben.” Fijn dat uw financiële plaatje lijkt te kloppen. Maar weet u wel dat uw geldverstrekker op de einddatum meestal ook gewoon het uitgeleende geld terug wil hebben? Heeft u op de einddatum voldoende spaargeld om de hypotheek af te betalen? Zo niet, dan zult u vast een nieuwe hypotheek af willen sluiten. Maar komt u daarvoor wel in aanmerking? Voldoet u aan de dan geldende voorwaarden? De wet- en regelgeving is de laatste jaren flink aangescherpt, dus het is nog maar de vraag of er een nieuwe lening aan u wordt verstrekt. Uw maandplaatje blijkt toch minder mooi…

Regeren is vooruitzien, dus kom in actie!

Gedwongen om eigen huis te verkopen

Hoe oud bent u als uw huidige, aflossingsvrije hypotheek afloopt? De kans is groot dat u op de einddatum 57 jaar of ouder bent. In dat geval zal de toekomstige geldverstrekker bij de nieuwe aanvraag rekenen met uw pensioeninkomen en niet met uw daadwerkelijke inkomen. Aangezien het pensioeninkomen waarschijnlijk lager is dan uw huidige inkomen, bestaat de mogelijkheid dat u niet in aanmerking komt voor de benodigde, nieuwe hypotheek. Wanneer de bestaande geldverstrekker op dat moment ook geen nieuwe lening aan u wenst te verstrekken, dan heeft u een groot probleem. Er bestaat een grote kans dat u uw huis in dat geval zult moeten verkopen. Iets waarvan u vast dacht, dat het u nooit zou overkomen…

Kortom: regeren is vooruitzien. Mijn advies is dan ook om uw situatie tijdig in beeld laten te brengen. Als hypotheekspecialist van Otten & Flim neem ik daar graag de tijd voor. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!