Advies? 0548 - 544 333

Starters op de woningmarkt

Begin van dit jaar ontmoette ik een leuk stel. In deze blog noem ik ze Kees en Miranda. Ze kwamen in januari spontaan binnenlopen op een Startersinloopochtend. Kees en Miranda hebben inmiddels een huis gekocht!

Steeds vaker maken starters gebruik van onze Startersinloopochtend. Net als Kees en Miranda. Het idee om op eigen benen te staan en een huis te kopen begon bij hen steeds meer te kriebelen. Toch leek een hypotheekgesprek hen een hele stap; om over een bezichtiging nog maar te zwijgen. Na een herhaalde oproep op Facebook werd de knoop doorgehakt. Op zaterdagochtend 7 januari werd de gladheid getrotseerd en dronken we voor het eerst samen een kopje koffie op ons kantoor. En daarna ging het onverwacht snel…

Startersinloopochtend
Tijdens een Startersinloopochtend weten wij als adviseurs bij Otten & Flim natuurlijk niet wie er binnen komt lopen. Een heel verschil met een traditioneel financieel adviesgesprek. Dan bereiden we ons voor, bijvoorbeeld door alvast op social media te kijken. Wat mensen motiveert en interesseert, bepaalt immers hun levensstijl. Om mensen als Kees en Miranda goed te kunnen adviseren, is het van belang om hen ook goed te leren kennen. En andersom natuurlijk ook. Ik vertel daarom ook graag iets over mijzelf; over mijn achtergrond en passie voor het financiële vak. 

Jonge mensen aan de hand nemen

Tijdens een Startersinloop willen mensen natuurlijk graag weten wat de financiële mogelijkheden zijn. Starters stellen vaak de vraag hoeveel ze maximaal kunnen lenen. Die vraag draai ik graag om. Welke woonlast is voor jullie verantwoord? Dan kijken we uiteraard naar het huidige inkomen. Maar let op: een loonstrookje en een eventueel arbeidscontract zijn veelzeggend, maar niet allesbepalend. Want, wat is jullie toekomstbeeld en wat zijn je ambities? In de toekomst kijken kan niemand, maar op basis van idealen kun je best keuzes maken. Jonge mensen in die fase als het ware aan de hand nemen, geeft mij een geweldig gevoel. Gek gezegd misschien, maar dáár kom ik op zo’n winterse zaterdag m’n bed voor uit!

Kees en Miranda hadden eigenlijk geen idee wat een eigen huis voor hen betekende. Dat een huis geld kost, dat wisten ze wel. Over het jaarlijkse onderhoud maakten ze zich geen zorgen. Kees steekt de handen graag uit de mouwen, dus schilderen zou hem zeker zelf wel lukken. Maar toen we wat doorpraatten over de zaken die ik net noemde, bleek het kopen en bezitten van een huis voor hen toch méér te betekenen dan verwacht. In het leuke gesprek dat volgde, passeerden zaken als de hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait de revue.  Verder hebben we globaal gekeken naar de overige woonlasten waar een huizenbezitter mee te maken kan krijgen. Maar toen ik hen meer vertelde over de aantrekkelijke fiscale mogelijkheden van schenkingen door ouders, werd het pas echt interessant.

Hypotheek geen doel
Kees’ ouders hadden in het verleden al eens aangegeven best ‘mee te willen helpen’. Het gesprek op ons kantoor herinnerde hem daaraan. Mooi om als financieel adviseur dan echt de rol van onafhankelijke adviseur te kunnen vervullen. Bemiddelen bij een hypotheek is geen doel; het gaat om het advies. Een hypotheek maakt daar vaak onderdeel van uit. We maken bij Otten & Flim financiële plaatjes kloppend en we vervullen woonwensen. Fantastisch als een schenking van ouders daar onderdeel van uitmaakt. Met Kees en Miranda besloot ik om een vervolggesprek in te plannen. Na nog even samen door het woningaanbod te hebben gebladerd, gingen ze blij naar huis.

Zoals ik al schreef: inmiddels heeft het stel een huis gekocht. Mede door de schenking van Kees’ ouders bleek de aankoop van een leuke tweekapper mogelijk. De woonlast is ook verantwoord. Het spaargeld dat de afgelopen jaren verzameld was op een Eigen Huis Rekening van RegioBank is deels besteed aan extra isolerende voorzieningen. Een mooie investering!

Leuk dat je deze blog gelezen hebt. Kom je ook op de volgende Startersinloopochtend? Die is zaterdag 6 mei. Om 9.30 uur zijn onze deuren open.

Nieuwsbrief

Wij praten u regelmatig bij. Via onze nieuwsbrief; over zaken die uw portemonnee raken!